Ayasofya'nın Müze Olması ve Dönem Gazetelerindeki Haberler


Ayasofya'nın müze yapılması dönem gazetelerinde nasıl yer buldu

İstanbul'un fethiyle birlikte 1453'te camiye çevrilen Ayasofya, birçok kez restore edilmiş bu işlemlerin görüldüğü tarihler haricinde uzun yıllarca camii olarak hizmet vermiştir. Ancak 1930 yılında başlayan restorasyon çalışmaları her zamankinden uzun sürmüş ve camii  1935 yılına kadar restorasyon çalışmaları sebep gösterilerek halka kapatılmıştır. Henüz restorasyon çalışmaları tamamlanmayan Ayasofya Camii 24 Kasım 1934 tarihinde, Bakanlar Kurulu'nun 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmesine karar vermiş ve bu karar doğrultusunda 1934 yılından itibaren Ayasofya, müze olarak kabul edilmiştir.

Özellikle Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan gerginliklerde veya seçim dönemlerinde gündeme gelen Ayasofya'nın yeniden camii olarak açılması meselesi, bugünlerde yeniden gündemin bir numaralı sorunu olarak karşımıza çıkmakta ve birçok uzman, tarihçi ve siyasetçi farklı yorumlarıyla meseleyi alevlendirmektedir.

Peki dönemin gazeteleri, Ayasofya'nın müze olarak açılması kararını nasıl haberleştirmiştir? İstanbul Üniversitesi gazete arşivinin online olarak yayınladığı ve buraya tıklayarak gidebildiğiniz arşiv sayfasından bulduğumuz haberlerle bu yazıyı derlemek istedik.

Haber Gazetesi: 8 Eylül 1934 tarihli Haber Gazetesi'nin akşam postasında yayınlanan haberde, Ayasofya Camii'nin müzeye çevrildiği haberinin doğrulandığı bildiriliyor. Haberde ayrıca Sultanahmet Camii'nin kütüphaneye çevrileceği de paylaşılmış.

Ayasofya müze oldu haberi, haber gazetesi küpürü, 8 Eylül 1934

Milliyet Gazetesi: Milliyet Gazetesi'nin online arşivinde yer alan haberde 1930-1935 yılları arasında restorasyon için kapatılan Ayasofya Camii'nin halka kapalı olan son günlerinde ve müze olarak kabul edilmesinin ardından kapısına yazılan tabela.

Ayasofyanın 1930-1935 yılları arasında kapalı kalması


Times Gazetesi: Ayasofya'nın müzeye çevrilmesi yabancı basında da yer bulmuş, Ayasofya'yı ziyaret eden İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Times gazetesi, camii/müze içerisinde yer alan mozaiklerin yakından incelemiş ve gazetede geniş bir yer vermiştir. Bu haberden sonra batıda Ayasofya'ya olan ilginin arttığı geniş kesimlerce söylenmektedir. 


Times gazetesi ve Ayasofya

Ayasofya'daki mozaiklerle ilgili bir diğer haber de Haber gazetesinde yer almıştır. Camiinin restorasyona alındığı ve çalışmaların sürdüğü 1932 yılındaki haberde, camiinin müzeye döndürüleceğinin mesajı "bunlar artık dini değil, yalnız ilmi mahiyeti haiz yüksek kıymetli eserlerdir" başlığıyla hissettirilmiştir. 



Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder