İlk Uzay Ülkesi Asgardia

Asgardia'yı temsil eden bir fotoğraf. Credit: Newsweek

İlk çağlardan günümüze kadar geçen süreçte insanlar yaşadıkları yerlerin ötesini, daha uzak yerleri, başka toprakları keşfetme arzularıyla hareket etmiş, göçebe yaşam tarzı ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılın ilk yarısına kadar devam eden bu durum İkinci Dünya Savaşı sonunda geride kalmış ve artık her ülkenin kendi mevcut sınırlarının korunması ve bu sınırlara saygı duyulması söz konusu olmuştur. Bu durum insanlarda ve ülkelerdeki hakim olma arzusu yerini yeniden keşfetme arzusuna bırakmıştır.

Antik çağlardan beri gözü hep yükseklerde olan, yaşadığı gezegenin ötesini merak eden insan, teknolojik gelişmelerle birlikte daha ileriyi görmeyi başarmış ve görmenin de ötesinde gördüklerine ulaşmak için adımlar atmıştır. İlk olarak Dünya'nın yörüngesine çıkmayı başaran insan, daha da ileri giderek hiçbir şeyin imkansız olmadığını göstermiş, Ay'a çıkmıştır. Zamanla çok daha ötesini görmüş, çok daha ötesine yaptığı araçları göndermeyi başarmış olan insan, keşfedilecek yerlerin ötesinde yaşanacak yeni yerler aramaya başlamış, evrenin korkunç büyüklüğü karşısında bu arayışından hiç vazgeçmemiştir. Dünya dışında yaşamanın ilk ve en önemli örneği olan Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS) bu durumu süresiz olamamakla birlikte sınırlı bir sürede tutmaktadır. Bu durumu aşmak, Dünya'da olduğu gibi Dünya dışında da yaşamak isteyen insan çeşitli fikirler geliştirmiş, çeşitli teoriler ortaya atmıştır.

Bu fikirlerin ve teorilerin en önemlisi ve hayata geçirilebilirliği en mümkün olanı, geçtiğimiz aylarda Paris’te düzenlenen bir etkinlikte bilim insanları tarafından tüm dünyaya açıklanan bağımsız ülke Asgardia’dır. Asgardia'da 100.000’e yakın insanın yaşaması ve Dünya’yı meteor, uzay çöpü gibi tehditlere karşı koruması öngörülmektedir.

Asgardia, her ne kadar tarihteki ilk uzay ülkesi olarak nitelendirilse de aslında teknik olarak Dünya’da olacak bir ülkedir.

Kendi bayrağı, anayasası ve kuralları olan ve adını İskandinav mitolojisinde önemli bir yeri olan Odin’in yönettiği Asgard’dan alan Asgardia, muhtemel vatandaşlarına ‘Yeryüzündeki diğer ülkelerin kısıtlamalarından tamamen bağımsız, özgür bir ortam’ teklifinde bulunuyor.

Asgardia’nın Uluslararası Uzay Üssü’nden tek farkı ülke olması. Onun haricinde teknik anlamda ikisi de aynı olarak nitelendirilmektedir.

Nasıl Asgard’lı olurum?

Günümüzde başka bir ülkenin vatandaşlığına başvuru süreci ülkeden ülkeye değişse de genelde zorlu bir süreçtir. Haliyle Asgardia vatandaşlığına başvuru sürecinin de zorlu olduğu düşünülebilir. Ancak bu süreç beklendiğinden de kolay. Asgardia vatandaşı olmak için tek yapmanız gereken, asgardia.space sitesinde bulunan, herhangi bir internet sitesine üye olurken doldurduğunuz formdan pek de farklı olmayan bir başvuru formunu doldurmak ve Asgardialı olmayı beklemek.

Şunu da belirtmekte fayda var ki Asgardia vatandaşlığına başvuru yapacak kişiler yeryüzündeki kendi ülkelerinin vatandaşlığından çıkmak zorunda değiller.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder