İRİNİ OPERASONU

İrini Operasyonu
İrini Operasyonu sırasında Türk bayraklı gemiye inmeye hazırlanan bir helikopter
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun bir süre sonra ilk kez Avrupa Birliği'ne olumlu bir söylemle yaklaşması ve Türkiye'nin, Avrupa Birliği üyeliğini hedeflediğini söylemesinin ardından Türkiye'den Libya'ya giden bir gemiye düzenlenen operasyon, ikili ilişkilerin yine gerilmesine sebep oldu. 

Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası kapsamında gerçekleştirilen İrini Operasyonu kapsamında izinsiz olarak gemiye müdahale eden Avrupa Birliği askeri birlikleri, sözde silah ve askeri teçhizat araması yaptı. Başarısızlıkla sonuçlanan operasyon, Libya ambargosu kapsamında Avrupa Birliği, tarafından Akdeniz'de başlatılan tartışmalı ilk operasyon olma özelliği taşıyor.

Operasyonun ardından Dışişleri Bakanlığı, Ankara'daki İtalya büyükelçileri ve Almanya Maslahatgüzarı’nı bakanlığa çağrırarak “Roseline-A adlı ticari gemimize İrini Operasyonu çerçevesinde ülkemizin açık izni olmadan çıkılması ve denetlenmesi olayı protesto edilmiş ve ilgili ülkelere nota verilmiştir” açıklaması yapmıştır.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder