Doğu Akdeniz - Түркияның Шығыс Жерорта Теңізіндегі Теңіз Айдыны Үшін Күресі

TÜRKİYE’NİN DOĞU AKDENİZ’DEKİ MAVİ VATAN MÜCADELESİ
Doğu Akdeniz'e rezerv aramaya giden sondaj gemileri, askeri gemilerle korunuyor.

Özellikle 2000'li yılların başında yapılan bazı rezerv araştırmaları, Doğu Akdeniz'de zengin doğalgaz/petrol yataklarının olabileceğini öngörmüştür. Doğu Akdeniz'deki enerji mücadelelerinin ve kıta sahanlığı tartışmalarının temelini oluşturan bu öngörü, Türkiye ve Yunanistan arasında da sık sık tansiyonun yükselmesine sebep olmuştur. Doğu Akdeniz krizi olarak adlandırdığımız bu süreç ayrıca Kıbrıs'ın statüsü tartışmaları, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik süreci, Ege Denizi'ndeki kıta sahanlığı sorunları hatta mülteci krizi gibi meseleleri de yeniden canlandırarak uluslararası kamuoyunun gündemini adeta ele geçirmiştir. 

Doğu Akdeniz krizini temel hatlarıyla anlattığım ve süreci kronolojik olarak değerlendirdiğim "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki Mavi Vatan Mücadelesi" adlı yazımda geçtiğimiz haftalarda Ahmet Yesevi Üniversitesi bünyesinde çıkarılan Asya-Avrupa dergisinde yayınlandı. Yazımın son paragrafını ve yazının tamamına ulaşabileceğiniz linki aşağıda paylaşıyorum. Okuyan, ilgilenen ve desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim. 

Türkiye, Yunanistan ve GKRY ile yaşadığı deniz yetkinliği sınırı sorunu karşısında en başından beri hakkaniyetli bir çözüm bulunması için uluslararası hukuk çerçevesinde diyalog kurmaya hazır olmuştur. Buna karşın Yunanistan ve GKRY, Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlığın çözümü için AB üyeliklerini ve Batı devletleri ile olan iyi ilişkilerini bir koz olarak kullanmakta; adil bir çözüm için kurulacak diyalog çağrılarına olumlu yanıt vermemektedir. Türkiye’nin aksine Doğu Akdeniz’i istikrarsızlığa sürükleyen bu tutuma karşılık, Türkiye’nin meşru haklarından vazgeçeceğini ve dayatmalara boyun eğeceğini düşünmek, yalnızca basiretsizlik göstergesidir.
Түркия, Грекиямен және ОКГӘ-мен арадағы теңіз шекарасы мәселесін әділ шешу үшін басынан бері халықаралық құқықтық негізде келіссөз жүргізуге дайын болды. Керісінше, Грекия мен ОКГӘ Шығыс Жерорта теңізіндегі келіспеушіліктерді реттеу үшін ЕО-ға мүшелік пен Батыс мемлекеттерімен болған жақсы қарым-қатынастарын құрал ретінде пайдаланумен қатар, әділ шешу үшін жасалған келіссөз қсыныстарына да оңды жауап бермеуде. Ал, Шығыс Жерорта теңізінде тұрақсыздық тудыратын бұндай ұстанмға қарсы Түркияның өз заңды құқықтарынан бас тартуын және айыптауларға мойынсынуын қараудың өзі ақымақтықтың белгісі болмақ


Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder