Bir Cisim Yaklaşıyor: A68A Buzulu

A68A Buzulu'nun havadan çekilen bir görüntüsü. Credit: earther.gizmodo.com aracılığıyla Lauren Dauphin/MODIS/NASA EOSDIS/LANCE/GIBS/Worldview
2017 yılında Antartika'daki büyük bir buzuldan ayrılan A68A buzul parçası, şuanda İngiltere'ye bağlı Güney Georgia adasına yaklaşık 75 km uzaklıkta. Buzulun adaya birkaç hafta içinde çarpması öngörülürken yaklaşık 3 bin 900 kilometrekare büyüklüğündeki buzul parçasının çevreye en az zarar verilerek nasıl durdurulabileceği tartışılıyor.

Buzulun büyüklüğü için Andrew Fleming şöyle bir değerlendirmesi olmuş:

Avrupa Uzay Ajansı tarafından sağlanan görüntüler ve İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin uçuşları tarafından edinilen bilgileri inceleyen Andrew Fleming, halen A68a olarak adlandırılan en büyük bölümün New York kadar büyük olduğunu hatırlattı.

2017 yılında Antartika'dan ayrıldığında yaklaşık 6000 kilometrekare büyüklüğe sahip olan A68A buzul parçası 3 yıl içerisinde küçülmeler yaşasa da rotasını hiç kaybetmeden ilerledi. Buzul parçasının hedefindeki Güney Georgia adasının yüz ölçümü ise 3 bin 528 kilometre. Güney Georgia adasının 7 milyon penguenle birlikte milyonlarca kuşa, fok balığına ve diğer balıkçıllara ev sahipliği yaptığı biliniyor. Ayrıca ada, penguenlerin önemli üreme alanlarından biri. Geniş hayvan popülasyonuna ek olarak adada yaz aylarında ikamet eden 30 tane de insan var. 

Güncelleme için gelişmeleri takip ediyor olacağız.

Edit - 27 Mart 2021: Hala çarpmadı arkadaşlar. 
 
Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder