Jüstinyen'i Görmek

I. Justinianus'un tahmini görünüşü
I. Justinianus'un bilgisayardan oluşturulan portresi ve yüzyıllar önce mozaik görüntüsü. 

Teknolojinin ilerlemesi, tarihi eserlerin farklı boyutlara erişmesine imkan veriyor. Geçtiğimiz günlerde İtalya'dan gelen bir haber bunun sağlaması niteliğinde. Roma'da bulunan ve I. Justinianus'u (Justinyen) resmeden mozaikler temel alınarak, I. Justinianus'un üç boyutlu bir portresi üretildi. I. Justinianus'un nasıl birine benzediği merakını büyük oranda gideren bu çalışmanın birçok önemli tarihi figüre uygulanması bekleniyor. 

I. Justinianus Kimdi? 

Justinianus veya Jüstinyen, 527-565 yılları arasındaki Doğu Roma İmparatoru'dur. Roma'nın yeniden dirilişi için çabalamış ve önceki yıllarda kaybettikleri toprakları almak için mücadele etmiştir. 14 Kasım 565 tarihinde İstanbul'da ölen Jüstinyen, 532 yılında yıkılan Ayasofya'nın yeniden inşa edilmesini sağlamıştır. 
Justinianus, 565 yılının 14 Kasım'ında 83 yaşında iken hayata gözlerini yumar. Doğu Ortodoks Hristiyan Kilisesi tarafından bir "aziz" olarak kabul edilen Justinianus'un bu ölüm günü "aziz yortu günü" olarak ilan edilir.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder