Arap Baharının İlk Kıvılcımı: Muhammed Buazizi

Tunuslu seyyar satıcı Muhammed Buazizi
Muhammed Buazizi için her yıl bir anma programı düzenleniyor
26 yaşındaki Tunuslu seyyar satıcı Muhammed Buazizi, satış aracına el konulduğu için 17 Aralık 2010 tarihinde Sidi Bouzid valilik binası önünde kendini yakarak intihar girişiminde bulunmuştur bu olayın ardından başlayan protestolar, kısa süre sonra ayaklanmaya dönmüştür. 

Yaklaşık 20 gün hastanede ağır yaralı olarak tedavi gören Muhammed Buazizi, 4 Ocak 2011 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Olayların hafiflemesi için Buazizi'yi hastanede ziyaret eden Tunuslu lider Zeynel Abidin Bin Ali, başarılı olamamış ve hükümet devrilmiştir.  23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali ise ülkeden kaçmak zorunda kalmıştır. 

Muhammed Buazizi'nin ölümünden sonra Tunus'ta Yasemin Devrimi başlamıştır. Yasemin Devrimi ise sırayla Mısır, Libya, Yemen, Suriye, Ürdün, Moritanya, Irak, İran ve Bahreyn'de büyük çaplı protestolara ve isyanlara dönüşmüştür. Bunun sonucunda Tunus gibi Libya ve Mısır'da da hükümet devrilmiştir. Arap Baharı olarak adlandırılan ancak hiçbir zaman "bahar" etkisi yaşatmayan bu olaylar, Orta Doğu'da meydana gelen en kritik kırılımlardan biri olarak kabul ediliyor. 

Muhammed Buazizi'nin adı, hayatını kaybettiği hastaneye ve Paris'te bir sokağa verilerek yaşatılıyor. 

*Bu yazıda okuyucularımızda rahatsızlık oluşturabilecek herhangi bir  görüntüye kasıtlı olarak yer verilmemiştir. 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder