2008 Tarihli İstihbarat Raporunun 2025 Türkiye Beklentisi

Gelecekte Türkiye
ABD istihbaratına göre 2025'te Türkiye'nin nasıl olması bekleniyordu? 
Ülkelerin gelişim ve sürdürülebilirlik raporlarıyla birlikte gelecek senaryolarını belirleyen en önemli çalışmalardan biri de istihbarat raporlarıdır. Bu kapsamda geçmiş yıllarda, Türkiye'nin bugünleri için ne dendiğini araştırdık ve 2008 yılında ABD Ulusal İstihbarat Konseyi tarafında hazırlanan bir raporun 2025 Türkiye'sine yönelik tahminlerini anlattığını fark ettik. 

Peki 2008 tarihli ABD istihbarat raporuna göre 2025'te Türkiye'nin nasıl olması bekleniyordu? 

1- Ekonomi: Raporda açıkça Türkiye ekonomisinin büyümesinin ve önemli noktalara geleceği beklentisi var. Türkiye'nin, İran ve Endonezya ile birlikte siyasi ve ekonomik gücünün gelişeceği yazılmış. 

Ayrıca farklı bir bölümde Türkiye'nin 2025 yılında eğitimli iş gücüne ve yatırıma elverişli ortamıyla "ekonomi kaplanlarına" aday bir ülke olduğu belirtilmiş.

2- AB-Türkiye İlişkileri: Türkiye-AB İlişkilerine yönelik kuşkulu bir yaklaşım sunulmuş. Türkiye'nin AB'ye üyeliği meselesi, 2008-2025 yılları arasında, Avrupa'nın dışa odaklanmasının bir testi olarak görülmüş. Türkiye'nin üyelik şansına ilişkin artan kuşkular, siyasi reformların ve insan hakları reformlarının yavaşlamasına yol açabileceği yazılmış.

3- Siyasi Düzen: Raporda Türkiye'nin, 2025 yılına giden süreçte tercih edeceği en muhtemel yolun İslami ve milliyetçi unsurların bir bileşimi olabileceği anlatılmış. İslami unsur olarak AK Parti'yi, Milliyetçi unsur olarak MHP'yi düşünürsek iktidarda bulunan Cumhur İttifakı'nı, bu yolun bir parçası olarak görebiliriz. 

Son olarak raporda, Arap dünyasının dışında yer alan ancak nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye ve dini rejim sonrası bir İran, daha büyük uluslararası roller için güçlü birer aday olarak görünüyor. Türkiye'nin, yakın dönemlerdeki ekonomik büyümesiyle, canlı orta sınıfıyla ve jeostratejik konumuyla Orta Doğu'da daha büyük bir bölgesel rol oynaması ihtimali artıyor.

Raporun tamamını okumak isteyenlerin buraya tıklaması yeterlidir. (Global Trends 2025: A Transformed World)

Yazının hazırlanmasında kullanılan kaynaklara aşağıdaki linklerden erişim sağlayabilirsiniz: 

*ABD istihbaratına göre 2025'te Türkiye, https://www.cnnturk.com/2008/dunya/11/20/abd.istihbaratina.gore.2025te.turkiye/501504.0/index.html Son Erişim Tarihi: 31.03.2021 

* "Türkiye'nin 2025'te ekonomisi büyüyecek", https://www.dunya.com/dunya/quotturkiye039nin-2025039te-ekonomisi-buyuyecekquot-haberi-60943 Son Erişim Tarihi: 31.03.2021

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder