50 +1 Washington DC: ABD Eyaletleri

Washington DC özerk statüsü sebebiyle eyalet olarak değil federal bölge olarak kabul edilir.
Amerika Birleşik Devletleri 50 eyaletten ve bir federal bölgeden oluşan oluşan bir federal anayasal cumhuriyettir. Amerika'yı oluşturan eyaletlerin kendi yasalarını yapma ve yönetme hakları vardır. Her hangi iki eyalet arasında suç, ceza, özgürlük bakımından çeşitli farklılıklar vardır. Her eyalet kendi başlarına birer yönetimdir. Öyle ki her eyaletin kendini temsil eden resmi bir bayrağı vardır. 

50 eyaletin yanında bahsedilen federal bölge; Washington DC'dir. Federal bölge, hükümetin doğrudan kontrolü altındadır. Bu coğrafi bölge hiçbir eyalete ait değildir. Bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri federal hükumeti için "Washington DC" tabiri yaygın olarak kullanılır. Son zamanlarda Washington'da yaşayan bir grup Washington'ın eyalet olabilmesi için "50+1" kampanyasını yürütmeye başlamıştır. "51 for 51" isimli kampanya, yeterli imza sayısı toplanması halinde senatoya gönderilecektir. 

Washington adında bir eyalet vardır, Washington DC ve Washington eyaleti birbirine karıştırılmamalıdır.

ABD'nin nüfus bakımından en büyük eyaleti Kaliforniya'dır. Kaliforniya aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük ekonomiye sahip eyaletidir. Eğer Kaliforniya bir ülke olsaydı Amerika dahil, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra en gelişmiş 6. ülke olurdu. Nüfus bakımından en büyük şehir ise New York eyaletine bağlı olan New York City'dir. Yüz ölçümü bakımından en büyük eyalet ise Alaska'dır.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder