Kazakistan Neden Türk Yapımı İnsansız Hava Araçlarını Tercih Etmeli?


Türk Yapımı İnsansız Hava Araçlarının Avantajı

Herkese merhaba! 

"Kazakistan Neden Türk Yapımı İnsansız Hava Araçlarını Tercih Etmeli?" başlıklı yazım Asya-Avrupa Dergisi'nin 60. sayında yayınlandı. Bu kapsamda Kazakistan özelinde, ikinci ülkelerin neden Türk yapımı insansız hava araçlarını tercih etmesi gerektiğini anlattım. Türk yapımı İnsansız Hava Araçlarının (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Araçlarının başarılı operasyonlarını ve uluslararası medyadaki yankılarını ele aldığım yazımda, Türk yapımı İHA&SİHA'ların avantajlarına da yer verdim. 

Bu doğrultuda küçük bazı bölümlerle dergi yazımın bazı parçalarını paylaşacağım. Merak edenler için ücretsiz dergi pdf linkini sizinle paylaşacağım.

⨀ Tarih boyunca yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte devletlerin güvenlik algılamalarında değişimler yaşanmış, ortaya çıkan yeni güvenlik konseptleri, güvenlik kavramını derinleştirmiştir. Bu doğrultuda, 2000’li yılların başında güvenlik amacıyla kullanımı yaygınlaşan ve birçok güvenlik tehdidine karşı üstünlüğü kanıtlanan İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA), devletlerin güvenliği konusunda yeni bir dönemi başlatmışlardır. 

⨀ Türkiye’nin ürettiği İHA’lar ve SİHA’ların başarısı öncelikle yürütülen terör operasyonlarında net bir şekilde görülmüştür. Türkiye’nin askeri operasyonlarının değerli bir kolu haline gelen insansız hava araçları 2019 yılında 73, 2020 yılının ilk 6 ayında ise 177 teröristin doğrudan etkisiz hale getirilmesini sağlamış ayrıca sığınak ve hedef tespiti konusunda da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ciddi bir destek sağlamıştır.

⨀ Teknik yeterliliklerini, somut başarılarla kanıtlayan Türk yapımı İHA/SİHA’lar, kuşkusuz Kazakistan’ın güvenlik ve toplumsal ihtiyaçlarını da karşılayacak düzeydedir. Geçtiğimiz aylarda uzay alanında iş birliği anlaşması yapan Kazakistan ve Türkiye’nin savunma sanayii alanında da iş birliğine gitmesi ve bu kapsamda Kazakistan’ın Türk yapımı İHA/SİHA’larla yakından ilgilenmesi ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni ortaklık alanlarının kurulması için çok değerli bir fırsattır.

Türk Yapımı İnsansız Hava Araçlarının (İHA&SİHA), operasyonel başarıları (Libya, Suriye, Karabağ/Azerbaycan), teknik yeterlilikleri,  avantajları, uluslararası medyadaki yeriyle ilgili daha fazla bilgi almak isteyenler için;

Yazının tamamına ulaşmak isteyenler için Asya-Avrupa Dergisi'nin 60. sayısının linkihttps://eurasian-research.org/wp-content/uploads/2021/03/Asya-Avrupa-60.pdf

-

ҚАЗАҚСТАН НЕЛІКТЕН ТҮРКИЯДА ЖАСАЛҒАН ҰШҚЫШСЫЗ ӘУЕ АППАРАТТАРЫН ТАҢДАУЫ КЕРЕК?

Тарих бойынша технологиялық дамулармен қатар мемлекеттердің қауіпсіздік туралы түсініктерінде өзгерістер болып, пайда болған жаңа қауіпсіздік тұжырымдамалары қауіпсіздік ұғымын тереңдетті. Осы бағытта 2000-шы жылдардың басында қауіпсіздік мақсатында кеңінен таралған және көптеген қауіпсіздік қатерлеріне қарсы өз басымдылығын дәлелдеген ұшқышсыз әуе аппараттары (ҰӘА) мен қарулы ұшқышсыз әуе апарттары (ҚҰӘА) мемлекеттердің қауіпсіздігінде жаңа дәуірдің бастамасы болды.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder