Kötülüğün Bayağılığı: Adolf Eichmann

Holokost fikrinin babası Adolf Eichmann ve kitapları
Holokost fikrini ortaya atan Adolf Eichmann cezaevinde. Credit: Gjon Mili / Life Pictures / Getty Images / AP
Adolf Eichmann "kötülüğün sıradanlığı" kavramının vücut bulmuş halidir. Nazi Almanyası'nda çözüm üretici memur sıfatıyla çalışan Eichmann, Avrupa'da yaşayan Yahudilerin bir araya getirilmesini denetlemiş ve bunların öldürülmek üzere toplama kamplarına taşınmasını organize etmiştir.
 
Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisine katıldıktan sonra parti hiyerarşisinde hızla yükselen Eichmann, Nazilerin “Yahudi sorununa nihai çözüm” dediği şeyin lojistiğini düzenlemek için Nazi üst düzey yetkililerine bir konferans düzenlemiştir. Bu kapsamda Eichmann, Holokost'un ayrıntılarını koordine etmiş ve "projenin" baş infazcıları arasında yer almıştır.

Eichmann 2. Dünya Savaşı bittikten sonra Almanya'dan kaçarak önce ABD'ye daha sonra Arjantin'e gitmiştir. Bu süre zarfında Ricardo Klement takma adını kullanan Eichmann'ın yeri İsrail Güvenlik Servisleri (Mossad ve Lakam) tarafından tespit edilmiş ve İsrail devletine bağlı ajanlar,  Eichmann’ı 1960 yılında yargılamak üzere İsrail'e kaçırmıştır. 

Adolf Eichmann'ın yargılandığı davaları takip eden Hannah Arendt onu şöyle tanımlamaktadır: 

Fazlasıyla normal, ortalama, hatta basmakalıptı: sıradan bir devlet memuruydu. Dünyanın en sıra dışı cinayetlerinden sorumlu bu adam, bunları olabilecek en sıradan güdülerle, iyi bir vatandaş olma isteği, terfi etme gayreti, görev duygusu ve nezih toplum inancıyla işlemişti. Eichmann da kötülük bir ihlal, bir kural dışılık değil, tersine daha baştan yasaya boyun eğmekti. Herkesi şaşırtan da buydu: şeytani bir zekayla falan değil, inanılmaz bir bayağılıkla konuşuyordu Eichmann; idam edilmeden önceki son sözleri bile, yasaya uymanın verdiği kıvancı yansıtan klişelerle doluydu.
Eichmann, Yahudi halkına karşı insanlık suçları, savaş suçları ve düşman bir örgüte üye olmak(THKP-C) dahil 15 farklı suç işlemekle yargılanmış ve suçlu bulunmuştur. Dava sonucunda idam cezasına çarptırılan Eichmann, 31 Mayıs 1962 tarihinde idam edilmiş ve cesedi yakılarak Akdeniz'e dökülmüştür. 

Ölüme giden Eicmann'ın son sözleri ise şöyledir: 

Almanya uzun yaşa. Arjantin uzun yaşa. Avusturya uzun yaşa. Bunlar benim en bağlı olduğum üç ülke. Eşimi, ailemi ve arkadaşlarımı selamlıyorum. Ben hazırım. Tüm erkeklerin kaderi olduğu gibi biz yakında tekrar buluşacağız. Tanrı’ya inanarak ölüyorum. 

Yazının kaynaklarına ve daha detaylı bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

*United States Holocaust Memorial Museum,Adolf Eichmann,   https://encyclopedia.ushmm.org/content/tr/article/adolf-eichmann-abridged-article

*Mert İnan, Milliyet Gazetesi, ‘Nazi kasabı’nın ibretlik sonu!, 11.05.2020,  https://www.milliyet.com.tr/gundem/nazi-kasabinin-ibretlik-sonu-6209567

*Ekşi Sözlük, Adolf Eichmann,  https://eksisozluk.com/adolf-eichmann--244832 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder