Uzayda Vatanı Değişen Kozmonot: Sergey Krikalyov

Sergey Krikalyov, Görsel Hafıza
Sergey Krikalyov'un dünyaya döndükten sonraki ilk dakikaları. Credit: NASA
Sergey Krikalyov 1988 yılından 2005 yılına kadar, 6 kez uzay uçuşu yapmış ve uzaya en çok kez giden kişi unvanına sahip olmuştur.  Ancak bu yolculuklardan en ilginci 1988 yılında gittiği ve 1991 yılında döndüğü yolculuktur. Rus kozmonot Sergey Krikalyov bu yolculuğunda 803 gün, 9 saat ve 39 dakika uzayda kalmıştır. 

803 gün süren uzay macerasından sonra Krikalyov, uzayda unutulan adam olarak tanınmıştır. Ayrıca Sergey Krikalyov, Sovyetler Birliği yıkılırken uzayda olduğu için son Sovyet vatandaşı unvanına da sahiptir.  Başka bir deyişle, uzaya gittiğinde Sovyetler Birliği vatandaşı olan Sergey Krikalyov, dünyaya Rusya vatandaşı olarak dönmüştür. Krikalyov bu nedenle uzayda vatanı değişen adam olarak da bilinmektedir. 

Sergey'in uzayda bu kadar uzun süre kalmasının sebebi ise Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra karşılaşılan bürokratik sorunlardır. Chip dergisi bu olayı şöyle özetlemektedir: 

18 Mayıs 1991'de Sovyetler Birliği kozmonotu Sergei Krikalev, Dünya'dan ayrıldı ve Sovyet uzay istasyonu Mir'e gitti. Ancak Krikalev Mir'deyken, onu uzaya gönderen ülke yok oldu; Sovyetler Birliği yıkıldı. Krikalev de, en azından uzun süre ‘son Sovyet vatandaşı’ olarak uzayda yaşamak zorunda kaldı. 

 

Sovyetler Birliği'yle ilgili diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz? 





Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder