G7 ZİRVESİ VE KÜRESEL AŞI EŞİTSİZLİĞİ PROTESTOSU

Korona Virüs aşılarının dünyaya adil bir şekilde dağıtılmaması, G7 zirvesi öncesinde protesto edildi
Korona Virüs aşılarının dünyaya adil bir şekilde dağıtılmaması, G7 zirvesi öncesinde protesto edildi. Credit: Image: Kirsty Wigglesworth/AP

Geçtiğimiz aylarda yapılan araştırmalar, dünya nüfusunun yalnızca yüzde 14'ünü oluşturan zengin devletlerin 2021 yılı içerisinde üretilen aşı dozlarının neredeyse hepsini rezerve ettiğini ortaya çıkardı. Başka bir deyişle, zengin ülkelerin gereğinden fazla aşı sipariş etmesi sebebiyle fakir ülkeler, korona virüs aşısı siparişi vermek için 2022 yılını beklemek zorunda kaldı. Bu duruma tepki göstermek isteyen insan hakları savunucuları, küresel zenginliğin %64'ünü oluşturan ülkelerin bir araya geldiği G7 zirvesi sırasında liderleri protesto etti. 

Protestoları organize eden Oxfam isimli uluslararası yardım kuruluşu da geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda, potansiyel corona virüs aşı adaylarının yarısından fazlasının zengin ülkeler tarafından satın alındığı açıklamıştı. Rapor sonucunu tekrar hatırlatmak isteyen kuruluş temsilcileri, G7 liderlerinin  karikatürize edilen maskelerini takarak küresel aşı eşitsizliğine dikkat çekti.

Daha önce Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da "Aşılardaki küresel eşitsizlik devam ettiği sürece insanlar ölmeye devam edecek" diyerek, mevcut aşıların paylaşılması gerektiği konusunda ülkeleri uyarmıştı. 

G7 bünyesinde gerçekleşecek toplantılarının konu başlıkları ise Covid'e karşı mücadele, iklim değişikliği ve ticaret olarak belirlendi. Toplantılara katılım sağlayan G7 ülkeleri ise; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve Avrupa Birliği'nden oluşmaktadır.

1 yorum:

  1. g7 ülkeleri böyle protestolarla yola gelmez, eğlenmişlerdir bunu görünce

    YanıtlaSil