15 ARALIK 2004 AB PARLAMENTOSUNUN TÜRKİYE OYLAMASI: evet, yes, si, oui!

AB Parlamentosunda Türkiye lehine oy kullanan temsilciler
Türkiye için tam üyelik müzakerelerinin başlamasına yönelik oylamada büyük çoğunluk Türkiye'yi destekledi. 15 Aralık 2004-AB Parlamentosu.

Türkiye hakkında artık ilerleme raporu yerine adeta gerileme raporu yayınlamaya başlayan Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin neredeyse "altın" dönemi 2004lü yıllara tekabül etmektedir. Bu dönemde Türkiye'nin tam üyelik hedefine oldukça yaklaştığı ve muhalif seslere istinaden Avrupa Birliği içerisinde Türkiye'yi destekleyen temsilcilerin fazla olduğu bir dönemdi. 

Günümüzde Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri oldukça gergin, tam üyelik müzakereleri durmuş ve ikili ilişkiler oldukça vasat düzeyde gelişim göstermektedir. Her iki tarafın da zaman zaman yürüttüğü yanlış politikalar, ikili ilişkileri bu noktaya getirse de her iki aktörün birbiriyle çatışmasının bölgesel ve uluslararası hiçbir yararının olmadığı gayet açıktır. 

İkili ilişkilerin yeniden canlanması kısa vadede mümkün gözükmezken, Avrupa ile ilişkilere odaklanılması gerektiğini düşünen birçok kişi nostalji olarak 15 Aralık 2004 Avrupa Birliği Parlamentosu oylamasına ait görüntüleri sosyal medyada paylaşmakta ve bu paylaşımlar yoğun ilgi görmektedir. Biz de Görsel Hafıza olarak hem bu görüntüye sitemizde yer vermek hem de bu oylamaya dair kısa bir bilgiyi takipçilerimizle paylaşmak istedik.

15 Aralık 2004 Avrupa Birliği Parlamentosunun Türkiye Oylaması
  • Türkiye'ye tam üyelik yerine özel ortaklık statüsü verilmesini tavsiye eden değişiklik önergesini reddedildi.
  • Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan değişiklik önergesi reddedildi. 
  • Türkiye'nin müzakerelere başlaması için sözde Ermeni soykırımının tanınmasını talep eden değişiklik önergesini reddedildi.
  • Avrupa Birliği'nin Türkiye'yle 'fazla gecikmeden' müzakerelere başlanması çağrısı yapan rapor kabul edildi. (262'ye 407 oyla)
Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder