Dolar Turşusu Nasıl Yapılır?

Dolar Turşusu
İstanbul bulunan bir turşucu, dolar turşusu yaparak yüksek kuru protesto etti. via © İHA

Hollanda'yı protesto etmek için portakal kesen, İsrail'i protesto etmek için Coca Cola şişesine kafa atan ve Çin'i protesto etmek için Güney Kore'li turistleri döven güzide olaylar dizisine yeni bir katılımcı daha eklendi. 

Bir süredir ülkemizde sürdürülen tartışmalı ekonomi politikası, Türk Lirası'nın sert bir şekilde değer kaybetmesine neden oldu. Ancak toplumun bir kısmı, bunun ekonomik politikadan bağımsız bir şekilde, dışardan gelen bir kur atağı saldırısı olduğu görüşünü savunuyor. Bu görüşü savunan bazı kişiler, doların yükselişini protesto etmek için zaman zaman dolar yırtıp oynayarak veya dolara burnunu silerek yerel ve ulusal basında kendilerine yer bulabiliyor. Turşucu bir abimiz de bu protestolara "dolar turşusu" yaparak katkı sağlamış, biz de bu esprili protestoyu dolar turşusu tarifi vererek sürdürmek istedik. 

Peki lezzetli bir Dolar turşusu nasıl yapılır? 

1- Dolar turşusu yapmadan önce püf noktalarını iyi bilmek gerekir. Turşu kurmak için kullanacağınız dolarların gıcır gıcır, hasarsız ve zedelenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. 

2- Dolar turşusu yaparken mutlaka iri taneli kaya tuzu kullanılmalıdır. Turşuya koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilirsiniz. Tuzlu suya atılan taze yumurta suyun üstüne çıkarsa tuz miktarı turşu için yeterli demektir. 

3- Dolarlar mutlaka iğne ile birkaç yerinden delinmelidir. 

4- Turşu kurarken cam kavanozlar tercih edilmelidir. Turşunun çabuk olması fermantasyonu için bir avuç nohut atılmalıdır. Turşuya eklenecek tane karabiber defne yaprağı ve kereviz yaprakları hoş bir aroma ve lezzet verir. 

5- Turşu kavanozları sıkıca kapatılıp serin karanlık bir yerde saklanmalıdır. Turşu açıldıktan sonra da buzdolabında saklanmalıdır. 

Yapılışı: Kavanozlara nohut atıktan sonra aynı değerdeki dolar banknotları yan yana gelmeyecek şekilde yerleştirilir. Aralarına sarımsak atılır. En üste maydanoz konur ve suyu için sirke, tuz, limon tuzu, şeker karıştırılır ve içme suyu ile karıştırılarak kavanoza dökülür. Kapağı kapatılarak serin karanlık bir yere kaldırılır. Yaklaşık 20-25 gün içinde turşunuz hazır. Çıkarıp mevduat hesabına yatırabilir veya döviz bürolarından bozdurabilirsiniz. 

Tadına bakmak isteyenler için afiyet olsun.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder