Kazakistan'da Ne Oldu?

Kazakistan'daki protestolar kontrolden çıktı
Kazakistan'da başlayan ayaklanma kontrolden çıktı. Almatı'da yakılan kamu binası ve bir resmi araç. Credit: Guardian. Pavel Mikheyev/Reuters

2021'in son günleri, tüm dünyada oldukça sakin geçerken 2022'in henüz ilk haftasında Orta Asya'nın en büyük ülkelerinden biri olan Kazakistan'da başlayan ayaklanma ve ardından büyüyen protestolar ile hükümetin istifası, yeni yıldan "huzur" dileyenlerin gerçeklikten çok ama çok uzakta olduğunu gösterdi.

Orta Asya ülkelerinde, ki bu ülkeler Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra kurulmuş ve kalkınması vasat seviyelerdedir, esas algı demokrasi/insan hakları değil kalkınma ve istikrardır. Diğer Orta Asya Devletlerine kıyasla daha zengin ve kalkınmış olan Kazakistan için de yıllardır yaşanan ihlallerin göz ardı edilmesinin tek sebebi, istikrardı. 

Peki Kazakistan'da Ne Oldu? Protestolar Neden Başladı?

Temel sebep akaryakıt zammı. Ancak devlet otoriteleri bunun bir bahane olduğunu ve dış güçlerin ülkeyi bölmek için bu ayaklanmayı başlattığını savunuyor. Öyle ki  Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümet görevden alınınca ve "ülkede istikrarı sağlamak için" akaryakıt fiyatlarını indirme sözü verilince, tansiyonun düşmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak bu adımlara karşılık hala devam eden protestolar hatta iç savaşa dönme potansiyeli taşıyan çatışmalar, Kasım Cömert Tokayev'in bu görüşünün halk tabanında destek kazanmasını sağladı. 

Çünkü Tokayev'in çözüm mesajına karşı protestocuların yanıtı, Almatı'da belediye başkanının ofisine saldırmak, dükkanları yağmalamak ve araçları ateşe vermek oldu. Bu noktada protestocular, çözümün yeni bir yönetim yapısı ve sisteminin olduğunu savunuyor ve Tokayev'in yalnızca kalabalığı dağıtmak için geçici bir çözüm önereceğini düşünüyor. 

Kazakistan'ın bu gergin süreçten en az hasarla çıkmasını ve Kazakistan'da başlayan şiddet eylemlerinin bölgeye yayılmadan dinmesini diliyoruz. 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder