COP27: ARTIK AKSİYON ZAMANI

Kritik Cop27 Toplantıları 6 Kasım 2022 tarihinde Mısır'da Gerçekleşiyor

6 Kasım 2022 – 18 Kasım 2022 tarihlerinde dünyanın gözü Mısır'da olacak. Yılın son Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nın gergin ve tartışmalı görüşmelere sahne olması bekleniyor. Beklenen diğer bir şey ise aslında hiçbir şey. 

Sürdürülebilirlik konusunda yapılan en iyi şey sanırım manifesto yayınlamak. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine dahi erişmenin neredeyse imkansız hale geldiği günümüzde, konuşmanın artık yalnızca vakit kaybı olduğunu düşünüyorum. O yüzden Avrupa Birliği kadar radikal adımlar atmalı ve lafla peynir gemisinin yürümeyeceğini kabul etmeliyiz.

COP27'den Beklentiler

COP27'nin diğer toplantılardan farklı olarak yaratıcı aktivist gösterilere ev sahipliği yapması beklenmiyor. Öyle ki demokrasi ve insan hakları açısından son derece sıkıntılı bir dönem içerisinde olan Mısır'ın, olası bir eyleme hoşgörüyle yaklaşmayacağı açık ve olası bir müdahalenin toplantı kararlarını gölgelemesi sürpriz olmaz.

COP27'ye katılması halinde gözler Rusya'nın üzerinde olacaktır. Ancak henüz olumlu/olumsuz bir görüş belirtmeyen Rusya'nın toplantıya yüksek bir heyet ile katılmasını bek muhtemel görmüyorum. Mısır'da görev alan elçilerin katılımı veya akademik birkaç temsilcinin toplantılarda bulunma ihtimali bulunsa da Rusya'nın COP27'yi geriden izleyeceği kesin gibi. Aksi halde Rusya'nın Ukrayna işgalini karbon-nötr yapacağını ilan etmesini beklemek gerekir ki bu son derece absürt olurdu. 

Rusya'nın katılmaması halinde gözler Çin ve Hindistan temsilcilerinde ve yöneticilerinde olacaktır. Haliyle kömür kullanımı ve yenilebilir enerji konulu tartışmalar, bu iki ülke özelinde şiddetli bir şekilde gerçekleşebilir. 

Toplantıya ikinci kez Paris Anlaşmasına taraf ülke olarak katılacak olan Türkiye'nin ise yeni bir niyet beyanı sunması bekleniyor. Bu niyet beyanının "2050 yılında karbon-nötr olmak" olması pek muhtemel. Zaten birçok iklim toplantısında Türkiye'nin neden karbon nötr olmak için 2053 yılını seçtiği sorusu cevapsız kalıyordu, böylece büyük bir soru işaretinin ortadan kalktığına gelecek hafta şahit olabiliriz. 

COP27'de ele alınacak genel başlıkların: karbon emisyonları, yenilenebilir enerji, doğalgaz, nükleer enerji, yeşil hidrojen, yeşil mobilite ve dünya barışı olması bekleniyor. Toplantıların sonucunda bağlayıcı ve radikal bir kararın çıkması ise sürpriz olacaktır. 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder