ABD'de Ateşin ve Öfkenin Gecesi: Amerika'da Ne Oluyor?

ABD'de ırkçılık karşıtı protestolar dünya gündeminde, Mayıs 2020

2020'nin olaysız ve sakin tek bir günü dahi yok. Chicago'da ateşe verilen bir polis aracı. 
30 Mayıs 2020. 

Geçtiğimiz Pazartesi akşamı (25 Mayıs 2020) Minneapolis’te 46 yaşındaki George Floyd polis tarafından öldürüldü. O anlar sosyal medya sayesinde tüm dünyada izlenirken, herkes Floyd'un acımasız bir müdahaleye karşı sadece "nefes alamıyorum" dediğini duydu. 

Polis Minneapolis’te  20 dolarlık sahte banknot kullanarak sahtekarlık yapan bir şüpheli arıyormuş, Floyd da aranan kişiye benzediği için gözaltına alınmış. Ancak Emniyet Müdürlüğü’nün gözaltı yöntemleri arasında olmayan bir şekilde gözaltına alınan Floyd’un boynuna diziyle bastırıyordu. Floyd nefes alamıyor ve bilincini kaybetmesi yaklaşık on dakika süren videoda net bir şekilde görülüyordu. Etraftaki insanların uyarılarına ve bağrışmalarına rağmen polis kımıldamadı, hatta olay yerindeki diğer memur da müdahale etmedi. 10 dakikalık videonun sonunda Floyd’un bedeni sedyeyle taşındı.

Polisin açıklamasına göre Floyd olay yerinde ölmemiş, hastanede tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiş. Ancak ne bu açıklama ne de polisin gözaltına alınması kimsenin yüreğine su serpmedi. Floyd için adalet protestoları ve yardım kampanyaları başladı. Minneapolis'te başlayan eylemler kısa sürede tüm Amerika'ya yayılırken bazı eyaletlerde sokağa çıkma yasakları ilan edildi. Protestoların yerini birçok noktada yağmalama (Apple), kundaklama, işyerlerine ve ofislere saldırının aldığı görülürken protestocular arasında da büyük kavgalar yaşandı. 

Herkesin daha sonrası için merak ettiği iki soru var. 

1- Korona'yı birkaç günlüğüne unutturan protestoların, salgının artışa olacak etkisi.
2- Trump'ın  zayıflayan başkanlık ihtimalinin bu protestolar sayesinde yeniden güçlenip güçlenmeyeceği.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder