William Birdwood'un Mustafa Kemal Atatürk'ün cenazesi önünde saygı duruşunda bulunduğu an. |
Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatıyla ilgili en çok duyduğumuz sözlerden biri "Atatürk o kadar büyük bir liderdi ki düşmanları bile o gün cenazesi karşısında saygı duruşuna geçti" olmuştur. İşte bu sözün çıkış noktası bu fotoğraftır. İngiliz Mareşal William Birdwood, Atatürk'ün cenazesine mareşal üniformasıyla katılmış ve cenaze arabası geçerken ayağa kalkarak saygı duruşu pozisyonuna geçmiştir. Dönemin araştırmacıları, Atatürk vefat ettiğinde 73 yaşında olan William Birdwood'un ayakta durmakta zorlamasına rağmen cenaze aracını ayakta karşılamak için uzun süre beklediğini yazmaktadır.
Atatürk'ün cenaze töreniyle araştırma yapan Hakan Uzun'un yazdığı "Liderine Ağlayan Bir Ulus: Atatürk’ün Ankara’daki Cenaze Töreni" isimli makalede bu olay şöyle aktarılıyor:
Mareşal, Türkiye’ye gelirken bacaklarından rahatsızlanmış ve yürüyemez bir hale gelmişti. Bu nedenle bir koltuk içinde balkona kadar getirilmiştir. Ancak bacakları üzerinde duramayacak kadar rahatsız olan Wood Atatürk’ün naaşı önünden geçerken, onu selamlamak üzere mareşallik asasına dayanarak ayağa kalkmış ve sol ayağı üzerinde durarak Atatürk’ün naaşını selamlamıştır. Bu sırada Wood, ayağını Türk toprağına basmak istediği için ayağının altına toprak da serpilmiştir.
Zaman zaman bu fotoğrafın bir montaj olduğu veya bu olayın hiç yaşanmadığı da iddia edilmektedir. Bu iddialara karşılık Cansu Yılmaz, "Doğruluk Payı" isimli teyit sitesi için bir araştırma yapmış ve incelemeleri doğrultusunda olayın ve fotoğrafın doğruluğunu kanıtlamıştır. Bu incelemeyi merak eden okurlarımızın buraya tıklayarak bahsedilen yazıya gitmesi mümkündür.
Çanakkale Savaşında 3 kez karşı karşıya gelen ve üç kere Atatürk tarafından mağlup edilen William Birdwood ile birlikte törene toplam 9 ülke askeri birlikleri ile katılmıştır. Askeri birliklerin yanı sıra 17 devletin başkanları, tören için özel temsilciler de göndermiştir.
2009 yılında yayınlanan "Liderine Ağlayan Bir Ulus: Atatürk’ün Ankara’daki Cenaze Töreni" isimli makaleye gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. Hakan Uzun'un araştırmasından yapılan alıntı 543-544. sayfalarda yer almaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder