Şey mi dostum? Tarih Bilinci?!

Japon öğrenciler ikinci dünya savaşında ölen atalarını anıyor

İkinci Dünya Savaşı'nın son günleri olan 6-9 Ağustos 1945 tarihlerinde Japonya'ya atılan atom bombaları sonucunda hayatını kaybeden yaklaşık 220.000 Japon'u anan ve onlar için dua eden minik Japon öğrencilerin bir fotoğrafı. Bu fotoğrafı görünce aklınıza ne geliyor? Benim aklıma ilk olarak tarih bilinci geliyor.

Turgut Özal döneminde Japon pedagoglar ile Türkiye'de bir araştırma yapılıyor ve o dönemde yaşayan gençlerimizin/çocuklarımızın tarih bilincinin düşük olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Japonya'da halk arasında tarih bilincinin kuvvetli olduğunu bilen Özal, pedagoglara Japonya'da bu durumun nasıl engellendiğini sorduğunda pedagoglar "ülkelerinin bugün sahip olduğu zenginlikleri ve geçmişte yaşadığı zor günleri farklı gezi programlarıyla öğrencilere gösterdiklerini böylece sahip olunan devletin hangi zorluklar atlatılarak bugünlere getirildiğinin hissettirildiğini" detaylı bir şekilde Özal'a açıklar. 

O gün yapılan araştırma bugün yapılsa, bence sonuç daha kötü çıkacaktır. 

Peki Türkiye'deki durum hakkında neden karamsar bir hava var? Korona Virüs'ten önce yayılan ve bence daha tehlikeli bir virüs çeşidi olan Tiktok Virüsü, ülkemizin çocukları ve gençlerinin genel bir profilini görmemize sebep oldu. Geçtiğimiz günlerde yayılan "Andımız ne lan? şey mi dostum, yine yangınlar yine ben" repliği aslında her şeyin özeti. Hatırlanması, anlaşılması ve hissedilmesi gereken yüzlerce, binlerce tarihi olaya sahip bir ulusun evlatlarının tarihinden bir haber büyümesi beni yaralayan bir gerçek. 

Lütfen gülmeyelim artık acınacak halimize.

Turgut Özal döneminde yapılan araştırmayla ilgili gerçekleşen konuşmaya buraya tıklayarak gidebilirsiniz: Gençlere Tarih Bilinci Kazandırmak (Enver YILIKOĞLU)

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder