ENOSİS'İN CENAZESİ

Enosis is Dead yazılı tabut
Enosis'in cenazesi, "Enosis is dead" yazılı bir tabutta. Credit: Twitter/ @oart7218- Nihat Kerem A
Enosis'in cenazesi Doktor Fazıl Küçük'ün "Enosis is dead" sözünün yazılı olduğu bir tabutta Londra'nın Trafalgar Meydanı'nda kaldırılmıştır. Bu protesto, 1955-1958 yılları arasında Enosis amacıyla (Kıbrıs adasının Yunanistan'a bağlanması) 33 karma köyü terk etmek zorunda kalan ve şiddete maruz kalan Kıbrıslı Türklerin sesini duyurmak amacıyla 2 Şubat 1958 tarihinde gerçekleşmiştir. 

Doktor Fazıl Küçük Kimdir? 

Türk Mukavemet Teşkilatı içerisinde "Ağrı" kod adıyla görev alan Dr. Fazıl Küçük, ömrünü gençlik yıllarıyla birlikte Kıbrıs davasına ve Kıbrıs Türklerine adamış ve Kıbrıs'ta kurulacak bir Türk devletinin bağımsızlığı içi büyük bir fedakarlık göstermiştir.  KKTC'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı olan Fazıl Küçük, Kıbrıs için sayısız siyasi organizasyona ve eyleme katılmıştır. Ayrıca Zürih'te Türk ve Yunan başkanları arasında varılan anlaşma üzerine, 17 Şubat 1959'da Londra'da yapılan konferansta Kıbrıs Türk halkını temsil etmiş ve iki gün sonra varılan anlaşmayı halkı adına imzalamıştır.

Dr. Küçük 15 Ocak 1984 tarihinde Londra'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Küçük'ün naaşı 23 Ocak 1984'te Lefkoşa Anıttepe'de defnedildi.

Türk Mukavemet Teşkilatı başlıklı yazımızı okumak için lütfen buraya tıklayın.

Yunanistan'ın Rüyası: Megali İdea ve Enosis başlıklı yazımızı okumak için lütfen buraya tıklayın.

"Enosis nedir?", "EOKA nedir?", "Megali idea nedir?" sorularının cevapları için sitemizin arama bölümünü kullanabilir, sorularınız için yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Kıbrıs sorununa dair yazı önerileriniz ve fikirleriniz için de iletişim bölümünden Görsel Hafızaya destek olabilirsiniz. 

1 yorum:

  1. Fazıl Küçük KKTC için mücadele eden çok değerli bir isimdi Allah rahmet eylesin

    YanıtlaSil