17 Ayda 4 Darbe: Burnika Faso'da Neden Darbe Yapıldı?

Burnika Faso'da Darbe
Burnika Faso'da darbe sonrası halk, yeni lider Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'ya olan desteğini sokak gösteriyle gösterdi. Credit:AFP


Afrika kıtasının batısında yer alan Burnika Faso'da son birkaç hafta oldukça çalkantılı ve karmaşık bir gündem hakimdi. Uluslararası medyanın tam anlamıyla doğru bilgi edinememesi ve sık sık yaşanan elektrik kesintileri ülkede ne olduğuna dair net bir görüş oluşmasını engellerken, bazı şeylerin ters gittiği konusunda herkes hemfikirdi. 

Ancak 24 Ocak 2022 tarihinde durum netleşti ve son 17 ay içindeki dördüncü darbenin gerçekleştiği kamuoyuna duyuruldu. Darbeyle birlikte devletin başına geçen cunta lideri Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek, şartlar olgunlaştığında anayasal düzene ve demokrasiye dönüş sözü verdi.

Devrik lider Roch Christiane Kabore'nin henüz nerede ve hangi koşullar altında yaşadığı veya öldürüldüğü bilinmezken, askerler tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı'nın kendi iradesiyle istifa ettiği de açıklandı. 

Cunta, darbeye gerekçe olarak ülkenin kötüleşen güvenlik durumu ve Kabore'nin ülkeyi birleştirememesi gösterirken, darbe kararının ordunun tüm kesimlerinin ortak kararı olduğu da duyuruldu.

Halk, Pazartesi günü yaşanan darbeyi kutlamak için başkent Vagadugu'da sokaklara dökülürken, ülkede bulunan uluslararası haber ajansları bazı kişilerin Fransız bayrağı yakarak öfke kustuğunu ve bazılarının da canlı müzik eşliğinde dans ettiğini bildirdi. 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Burkina Faso’da darbe girişiminde bulunulduğu ve ülkenin Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore'nin alıkonulduğu yönündeki haberlerinin derin endişeyle karşılandığını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Benzer bir açıklama da Birleşmiş Milletler'den geldi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Burkina Faso'daki darbeyi kınayarak, darbe liderlerine silahlarını bırakma çağrısı yaptı.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder